Yeni Başlayanlar İçin Jimnastik

0
142

Jimnastik sporunu yapmaya başlamaya karar vermiş insanlar, başlangıç noktasında yapılabilecek hareketler hakkında araştırma yaparlar. Yeni başlayanlar için jimnastik hareketleri doğru uygulandığında, ilerisi için daha faydalı olacaktır. Jimnastik hareketlerine başlamadan önce iyi bir ısınma sürecinden geçmek gereklidir. Aksi halde çeşitli sakatlıklar gündeme gelebilir.

Bu ısınma özelinde boyun, kol, bel, omurga bölgeleri egzersize hazırlanmış olur. Hareketler içerisinde öne ve geriye doğru takladan söz edilebilir. Diğer bir başlangıç egzersizi amut (handstand) hareketidir. Başlangıç aşamasında yapılan bir diğer hareket split için, iyi bir esneklik seviyesi gerekir. Son olarak, jimnastiğe yeni başlayanlar öne köprü hareketini de yapabilir.

Jimnastiğe Başlamak İçin En Uygun Yaş Aralığı Nedir?

Özellikle jimnastik gibi bedenin fazlasıyla ön planda olduğu sporlar için bazı araştırmalar yapılır. Bu araştırmaların bir kısmı ebeveynler tarafından yapılmaktadır. Jimnastiğe başlamak için en uygun yaş aralığı nedir gibi sorular tam da bu kapsamda sorulur. Jimnastik özelinde konuşacak olursak, 4 yaş başlangıç için iyi bir zaman olacaktır. Bu yaştaki çocuklarda hareket etme isteği çok güçlü olur. Bu durum olumsuz durumlara yol açabileceğinden, kontrollü davranmakta yarar vardır.

Çocukluk (6-9 yaş) dönemi de jimnastiğe başlamak için uygun bir aralıktır. Çocuğun küçük yaşlarda spor disiplini kazanmasıyla, daha iyi bir sporcu olma ihtimali artmaktadır. Bu kapsamda, 4-10 yaş arasının jimnastiğe başlamak için en uygun yaş aralığı olduğunu söylemek mümkündür.

Jimnastik Yaparken Nasıl Beslenmek Gerekir?

Her spor türünde olduğu gibi jimnastik yaparken de iyi beslenmek gerekir. İyi beslenmekten kasıt, tüm ürünlerden dengeli bir şekilde tüketmektedir. Vücudunuzdaki glikojen depolarını dolu tutmak için dengeli beslenmeniz şarttır. Jimnastik yaparken beslenme konusuyla ilgili, spor öncesi 3-4 saat öncesinde ana öğün yemeniz tavsiye edilir.

Ana öğünün içeriği et grubu, ekmek grubu ve salata içerebilir. Spordan yaklaşık bir saat kadar öncesinde ara öğün tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu bir taze meyve ya da yoğurt olabilir. Son olarak, spor öncesinde mutlaka yeterli sıvıyı tüketmeye dikkat etmelisiniz. Bu sıvı miktarı 500-550 ml seviyelerinde olduğu takdirde yeterli gelecektir. Bu sayede ısıya bağlı olarak yaşanacak sıvı kayıplarının önüne geçebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here