Jimnastik ve Beden Gelişimi

0
118

Her spor türünün beden gelişmini direkt olarak katkı yaptığı bilinmektedir. Ancak bazı sporlar, temel bir niteliğe sahip olduğundan çok daha fazla fayda sunmaktadır. Bu sporların başında jimnastik gelmektedir. Jimnastik ve beden gelişimi birlikte düşünülebilecek iki kavramdır. Jimnastik ile kardivyovasküler dayanık arttırılır, sinir-kas koordinasyonu güçlendirilir. Bunlarla birlikte, jimnastik esnekliği geliştirmeye de yaramaktadır.

Jimnastik sporu denge, sürat, kuvvet, çeviklik, gibi motor becelerini geliştirir. Jimnastiğe erken yaşta başlamak, bedenin gelişimine pek çok anlamda katkı sunmaktadır. Çocuklar bu sayede enerji alımında dengesizliklerden oluşan obezitede korunabilir. Yine jimnastik lokomotor hareket devresinin gelişmesinde etkil olan bir spor dalıdır.

Jimnastiğin Faydaları

Temel bir spor olarak sayılabilecek jimnastik özelinde araştırma yapan insanlar, bu sporun faydalarını merak etmektedir. Jimnastiğin faydaları aslında saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Bunlardan bazılarını sıralamak mümkündür. Jimnastik, kas-kemik yapısının kuvvetlenmesinde etkili olmaktadır. Sinir-kas koordinasyonunun iyi bir seviye ulaşmasında da jimnastik etkili olur. İnsanlar bu spor ile bedenlerini daha bilinçli bir şekilde kullanabilir.

Esneklik kazanma imkânı sunan jimnastik, bireylerin daha dışa dönük olmasını da sağlar. Hiperaktif çocuklarda daha sakin davranışlar yarattığı da görülür. Duruş bozukluklarını düzeltebilen spor, denge sorunlarının çözülmesine de katkı sunmaktadır. Özellikle çocoukları sosyalleşebilmesi için jmnastik son derece uygun bir spordur. Bu spor ile çevreye karşı daha duyarlı ve dikkatli olmak mümkün olmaktadır.

Jimnastik Türleri Nelerdir?

Jimnastik sporu söz konusu olduğunda farklı jimnastik türlerinden bahsedildiği görülür. İnsanlar da bu kapsamda jimnastik türleri nelerdir tarzında sorular sorarlar. Jimnastik sporunda esasen üç tür jimnastikten söz edilebilir. Bunlar artistik, ritmik ve genel jimnastik şeklinde sıralanabilir. Artistik jimnastik yanı zamanda aletli jimnastik olarak da bilinmektedir. Çünkü bu türde aletler yoğun şekilde kullanılmaktadır. Artistik jimnastikte kadınlar 5, erkekler 6 alet ileyarışır.

Ritmik jimnastik ise yalnızca kadın sporcuların faaliyet gösterdiği bir türdür. Burada kullanılan hareketler hareket ettirilebilir ve taşınabilirdir. Bu aletler içinde çember, kurdele, top, ip ve lobut bulunur. Genel cimnastik de bedenin esneklik kazanması için yapılan hareketlere verilen genel isimdir. Bu konuda düzenli yapılan hareketlere genel cimnastik adı verilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here