Jimnastik Sporunun Özellikleri Nelerdir?

0
115

Ülkemizde, özellikle son yıllarda oldukça ilgi gören Jimnastiğin hem fiziksel hem de ruhsal yönden pek çok faydası bulunur. Ayrıca son zamanlarda yeni şampiyonlar çıkarmış ve bu yüzden de popülerliğini korumuştur. Tüm bunlar sayesinde de Jimnastik Sporunun Özellikleri Nelerdir? Gibi sorular ile sık karşılaşırız. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bu spora küçük yaşlarda başlanılması çok büyük bir avantajdır. Bu sayede vücut gelişir, güçlenir ve esneklik kazanır.  

Ancak büyük yaşlarda da profesyonel bir hoca eşliğinde yapılabilmektedir. Tabi ki esneme kuralına uymak kaydı ile. Aksi takdir de sakatlıklar yaşanabilir. Yanı sıra bu spor dalı aletli ve altesiz olmak üzere iki şekilde yapılır. Dayanıklılık gerektiren ve kasları geliştiren jimanstik hem erkekler hem de kadınlar tarafından yapılmaktadır. Fakat bunların da kendi içlerinde belli başlı türleri vardır.  

Jimnastik Türleri 

Jimnastik, 3 türde toplanır. Bunlar; Genel Jimnastik, Ritmik Jimnastik ve Artistik Jimnastik şeklindedir. Birbirinden farklı olan bu Jimnastik Türleri arasından en çok rağbet göreni ise Genel Jimnastiktir. Bu tür hem kadınlar hem erkekler tarafından yapılmaktadır. Ritmik Jimnastik de aynen böyledir. Fakat artistik jimnastik sadece kadınlar tarafından yapılmaktadır.  

Bunlarla birlikte her türde kullanılan alet türü birbirinden farklı olduğu gibi aynı zamanda kadın ve erkeklerin kullandıkları aletlerde değişkenlik gösterir. Erkeklerin yaptığı hareketler genelde barfiks, beygir, halka ve paralel hareketleri şeklindedir. Kadınlarınki ise atlama beygiri, denge ve paralel hareketleri olarak belirlenmiştir. Hareketler aletli ve aletsiz olmak üzere iki gruba ayrılmıştır.  

Jimnastik Nasıl Öğrenilir? 

Spora ilgisi olan kişiler tarafından Jimnastik Nasıl Öğrenilir? Sorusu çok sık sorulmaktadır. Eğer bu dalı profesyonel bir şekilde yapmak istiyorsanız mutlaka bir jimnastik salonuna kayıt olarak orada bulunan uzman bir kişiden eğitim almalısınız.  

Yukarıda da belirttiğimiz gibi her ne kadar bu spora küçük yaşta başlamak oldukça avantajlı olsa da büyük yaşlarda da başlanabilmektedir. Küçük yaşlarda başlamanın en büyük avantajı ise vücudun hareketlere göre şekillenmesi ve omurganın daha dik bir konuma gelmesidir. Ayrıca psikolojik açıdan da kişinin kendine güvenmesini sağlar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here