Bedenin fiziksel yapısını güçlendirme amacıyla yapılan jimnastik sporu hakkında pek çok soru vardır. Bu sorulardan biri jimnastik kaç çeşittir sorusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Esasen jimnastik üç ana kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar artistik, ritmik, genel jimnastik olarak sıralanabilir. Artistik jimnastik aynı zamanda aletli jimnastik olarak da bilinmektedir. Bu ismin verilmesinin sebebi, spor esnasında bazı aletlerin kullanılmasıdır. Jimnastiğin bu türü hem kadınlar hem de erkekler tarafından icra edilmektedir.
Ritmik jimnastik özelinde ise sadece kadın sporcular yarışmalara katılmaktadır. Genel jimnastik de, adından anlaşılacağı gibi, tüm jimnastik türlerini kapsamaktadır.
Jimnastiğin Yararları Nelerdir?
Jimnastik sporu hakkında araştırma yapılırken, bu sporun sağladığı yararlar da merak edilmektedir. Bu nedenle jimnastiğin yararları nelerdir gibi sorular gündeme gelmektedir. Bu sporun hem beden hem de ruhsal yönden sağladığı pek çok avantaj bulunmaktadır. Bunlardan biri, denge ve kuvvetin sağlanmasına yardımcı olmasıdır. Küçük yaştan itibaren bu sporla uğraşan insanların, vücut fonksiyonlarını daha iyi kullandıkları görülmektedir. Bunun yanı sıra, jimnastiğin esneklik anlamında da büyük katkısı olduğu görülür.
El-göz ve sinir-kas koordinasyonunun sağlanmasında da, jimnastik temel bir spor olarak belirmektedir. Bu bakımdan jimnastiği sadece basit bir spor olarak görmemek gerekir. Farklı alanlarda sağladığı gelişim sebebiyle, jimnastikten çok yönlü bir spor şeklinde bahsetmek gerekir. İnsanlar jimnastik sporu ile birlikte, bedenlerini bilinçli biçimde kullanma yeteneğine sahip olurlar.
Jimnastiğe Kaç Yaşında Başlamak Gerekir?
Temel bir spor olarak değerlendirilen jimnastiğe kaç yaşında başlamak gerektiği sıklıkla sorulmaktadır. Jimnastiğe kaç yaşında başlamak gerekir sorusuna uzmanlar tarafından farklı yanıtlar verilmektedir.
Uzun bir süre boyunca, bunun için en uygun yaşın 6 olduğunda bir mutabakat bulunmaktaydı. Fakat son zamanlarda yapılan araştırmalar ile, 3-4 yaşın daha uygun olduğu tespit edildi. Bunun sebebi, bu yaşlarda başlanan jimnastik sporunun bedende daha faydalı gelişmeler sağlamasıdır. Bunlardan bazıları psikomotor, bilişsel ve duyusal yeteneklerdir. Bu bakımdan 3 yaşından sonra çocukları jimnastik sporuna yönlendirmek akıllıca olacaktır. Bu sayede daha bilinçli ve sağlıklı bir gelişim süreci gözlemlenebilir. Kardiyovasküler dayanıklıkları artan çocuklar, denge ve kuvvetlerini daha kolay sağlamaktadır.