Jimnastik çeşitleri üç adettir. Artistik jimnastik, Ritmik jimnastik, Genel jimnastik olmak üzere çeşitleri mevcuttur. Artistik jimnastiğin ülkemizde kullanılan ve bilinen olarak eski adı Aletli jimnastiktir. Hareketleri gerçekleştirirken kullanılan aletlerden dolayı adının türetilmesi muhtemel bir bilgidir. Artistik jimnastik çeşidi hem kadınlar hem de erkekler tarafından gerçekleştirilebilmekte olup kadınlar ve erkekler için aletler farklıdır.
Artistik Jimnastik
Bir diğer adıyla sanat jimnastiği ya da sanatsal anlamını çağrıştırmaktadır. Bu çeşitte erkekler 6 alet ile yarışmakta olup kadınlar ise 5 alet ile yarışmaya başlamaktadırlar. Erkeklerin kullandıkları aletler; yer, kulplu beygir, atlama beygiri, halka, barfiks ve paraleldir. Kadınların kullandıkları aletler ise şu şekilde; Kız paraleli, atlama beygiri, denge, yer, asimetrik paraleldir. Kullanılan aletlerin ölçüleri FIG tarafından belirlenmektedir. Jimnastik sporunda yaşanan gelişmeler nedeniyle uluslararası yarışma kural ve dikkat edilmesi gereken hususlar her yaz olimpiyatından sonra yeniden oluşturulup, düzenleme sağlanarak güncellenmektedir. Bu çeşitte ise her ülke kendi yarışma kuralları oluşturup, belirlemektedir. Artistik jimnastik aynı zamanda bu sporu yapan kişilerin estetik olarak görüntüsünü oluşturmaktadır.
Ritmik Jimnastik
Tıpkı Artistik jimnastikte olduğu gibi Ritmik Jimnastik ise modern sportif adı ile de çağrışmakta ve bilinmektedir. Yalnızca kadın yarışmacılarının katılabildiği ve sürdürebildiği bir jimnastik çeşididir. Ritmik jimnastikte aletler hareket ettirilebilir veya taşınabilirken, artistik jimnastikte ise sabit aletler bulunmaktadır. Taşınabilen aletler ise şu şekildedir; çember, kurdele, top, ip ve lobuttur. Her iki yılda bir kullanılan bir alet iptal edilir ve böyle bir durumda yarışmacılar dört aletle yarışmalarına devam etmektedirler. Ritmik jimnastiğin kökeni İsveç’tir. Bale, oyunculuk, müzik ve pandomin eşliğinde gerçekleştirilmektedir. 1983 yılında Olimpiyat müsabakalarına dahil edilip Ritmik jimnastik türünün kendine özgü kuralları mevcut olmakla birlikte puanlama sistemi de mevcuttur. Türkiye’de ise 1982 yılında başlamıştır. Ritmik hareketlerde ise bel bölgesinin esnekliği gösterilirken erkekler tarafında zorlu hareketler arasında yer göstermektedir. Kadınlar tarafında ise bu hareketlerin başında bel esnekliğini gösteren hareketlerin yanı sıra tek ayak üzerinde yapılan esnek hareketler müzik ile senkron bir şekilde olması gerekmektedir.