Cimnastik, kadınların ve erkeklerin müzik eşliğinde , bireysel veya takım olarak gerçekleştirdiği estetik temelleri olan bir spor dalıdır. Esneklik, dayanıklılık, denge ve kuvvet bileşenlerinden oluşan bu spor yüksek kabiliyet ve disiplinli çalışma gerektirmektedir. Aerobik Cimnastik nedir? sorusunun cevabı da aslında çok farklı değildir. Temelde olan cimnastik hareketlerini peş peşe yani bir süreklilik halinde, koreografi haline getirilerek sergilenmesidir.
Aerobik cimnastiğe başlamayı düşünüyorsanız bunun çok uzun bir yol olduğunu unutmayın. Birçok sporcu henüz çocuk yaşlarda bu spora başlamaktadır. Zaman içerisinde esneklik ve denge kabiliyetini geliştirerek başarılı birer sporcu olmaktadırlar. Yapılan araştırmalara bakıldığında cimnastik gibi çeviklik gerektiren sporların çocukların zihinsel gelişimlerine de yüksek katkı sağladığı görülmüştür.
Cimnastik Kelime Anlamı ve Tarihçesi
‘Cimnastik’ kelimesinin kökeni Yunancadır. İngilizce çevirisi olarak ‘to exercise naked’ anlamına gelir. İngilizceden Türkçe diline çevirdiğimizde ise ‘çıplak dans etmek’ anlamına eşdeğer oluyor. Antik Yunanistan’da başlayarak yıllar içerisinde geliştirilmiş ve birçok farklı kollara ayrılmış bir spor dalıdır. Modern cimnastik kurucusu olarak bilinen kişi ise Friedrich Jahn’dır.
Jimnastik eski Yunan ve eski Roma imparatorluklarında oldukça bilinen bir spor dalıydı. Hatta daha da eskiye gittiğimizde İndus ve Mısır uygarlıklarının da cimnastikle ilgili olduğunu görüyoruz. Fakat o dönemlerde spor branşı olmasından ziyade askeri eğitimler amacıyla kullanılıyordu. 1400 yılından 1800 yılına kadar çeşitli medeniyetlerce yaygınlaşmış ve 1800 yılından itibaren artık bir spor dalı olarak anılmaya başlanmıştır.
Temel Aerobik Cimnastik Hareketleri
Cimnastiğin çok çeşitli ve karmaşık figürleri olsa da bunların hepsi bazı temel hareketlere dayanır. Sizlerle bunlardan bazılarını paylaşacağız. Aşağıdakilerin dışında; flik flak hareketi, Kartvil, tek ayak üzerinde dönüşler gibi temel cimnastik hareketleri de mevcuttur.
Öne Takla: Ayaklarınız üzerindeyken vücudunuz etrafında 360 derece döndüğünüz basit yuvanma.
Spakat: Bacakları 180 derece açma hareketidir. Yüksek esneklik gerektirir.
Spakat sıçraması: Yerde ayaklar üzerinde duruyorken sıçrayarak bacakları havada spakat pozisyonuna getirip inişte tekrar iki ayak üzerine basılmasıdır.
Vücut Tutuşu: Spor dilinde ‘gorbet’ olarak da bilinir.Hareketsiz yani stabil bir duruştur.
Amut: İki el üzerinde, baş aşağı pozisyondur.